Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 27/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στις 8 Μαρτίου θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δεύτερου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», για την υποβολή αιτήσεων, σηματοδοτώντας έτσι ουσιαστικά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Η πλατφόρμα παίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ», καθώς αυτή τη φορά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων, ενώ από την ίδια πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει χρηματοπιστωτικό οργανισμό αν επιθυμεί τη λήψη δανείου, όπως επίσης και θα ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

-Τα προαπαιτούμενα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους επικεφαλής των θεσμών θέλουν να καταγράψουν οι δύο πλευρές έως την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώνεται η πρώτη αποστολή των δανειστών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από απόσταση για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου.

-Στην επέκταση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ, συμφώνησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί, κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχαν με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση.

Η επέκταση, θα αφορά τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανοιχτό έμεινε το θέμα, εάν στα χρέη των κάτω των 20.000 ευρώ θα συμπεριληφθούν και οι οφειλές προς τις τράπεζες. Η προοπτική αυτή, θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που θα έχουν οι θεσμοί με τις τράπεζες την Πέμπτη. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση, συζητήθηκαν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρά το γεγονός ότι λειτουργεί εδώ και έξι μήνες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα, περιορίζονται στις 520. 

-Σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, θα διεξαχθεί από την ΑΑΔΕ η νέα φορολοταρία για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2018. Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των λαχνών τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

-Τη δυνατότητα δημιουργίας «Bad Bank» στο πλαίσιο της έντασης των προσπαθειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το «λογαριασμό» στα περίπου 5 δισ. ευρώ, αναφέρει η Ετήσια Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για το 2017. 

-Τα έσοδα από τα παρελθόντα οικονομικά έτη, και συγκεκριμένα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις, καθώς και τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στήριξαν τον προϋπολογισμό κατά τον πρώτο μήνα του έτους, δημιουργώντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,85 δισ. ευρώ. Αντίθετα, προβληματισμό δημιουργούν τα χαμηλότερα, ακόμη και από τον στόχο, έσοδα από τους έμμεσους φόρους. 

-Μέσα Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

-Στα τέλη Μαρτίου και πριν από το Πάσχα, θα δοθεί η α' δόση του επιδόματος παιδιού με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Αυτό γνωστοποίησε ο διοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στυλιανός Πλιάκης.

Το νέο Α21 θα υποβληθεί, μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις, θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκη, το επίδομα παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε έξι διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Πολιτικές εξελίξεις

-Παραιτήθηκε αργά χθες βράδυ και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά την παραίτηση της συζύγου του αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Με αυτά τα δεδομένα, επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο ανασχηματισμού. Περισσότερα, ίσως να γίνουν γνωστά μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή του, που ήδη έχει γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team