Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 27/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, κυρίως άνεργοι, φοιτητές και νοικοκυρές, εξαιτίας της φορολόγησής τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνονται και για το φορολογικό έτος 2017 οι διατάξεις με τις οποίες τα συγκεκριμένα πρόσωπα επιτρέπεται να φορολογούνται για τα τεκμαρτά τους εισοδήματα, με την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή τη στιγμή η ισχύουσα νομοθεσία για την φορολογία εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν φέτος πολύ χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος, τα οποία θα υπολογιστούν με συνολικό συντελεστή φόρου 44% επί εξωπραγματικών ποσών τεκμαρτού εισοδήματος, που θα τους προσδιορίσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

-Τρεις μόλις ημέρες έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογούμενοι ώστε να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες που έχουν από τα γκισέ των τραπεζών ή της εφορίας, ενώ όσοι έχουν e-banking μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα μεταξύ των υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου ή την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ αλλά και εξόφληση των δόσεων που προέρχονται από ρύθμιση.

-«Όσο…. Όσο», ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής, πωλούν τα σπίτια τους οι Έλληνες, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Οι τιμές έχουν φτάσει στα «τάρταρα», με αποτέλεσμα να πωλούνται ακίνητα 20ετίας, χαμηλότερα από 800 ευρώ / τ.μ., ενώ υπάρχουν περιοχές, όπου η τιμή των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ /τ.μ.

-Την Παρασκευή, εκπνέει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ώστε να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 από τα γκισέ των τραπεζών ή να καταθέσουν στις κατά τόπους εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ώστε πέραν του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας να γλιτώσουν από τα τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, σε περίπτωση που ο κινητήρας του οχήματος είναι πάνω από 1.929 κ.εκ. και έχει ηλικία μικρότερη από 10 έτη.

Όσοι έχουν e-banking, μπορούν να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας τους μέχρι και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δώσει ολιγοήμερη παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας, τότε αυτομάτως παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες.

-Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το «κουρεμένο» κατά 50% επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Εν συνεχεία, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

-Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2018 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσια μέρη, είτε πρόκειται για περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα, είτε στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αλλαγές, όμως, θα έλθουν και στις περιοχές η αντικειμενική αξία των οποίων βρίσκεται στο κατώτατο όριο των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, να ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 650 ευρώ. Οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες, θα αφορούν όχι ολόκληρες περιοχές, αλλά ζώνες, εξ ου και θα υπάρξει αύξηση των ζωνών σε 13.000, από 10.000 που είναι σήμερα.

-Oριστικοποιούνται περίπου 15.000 νέες συντάξεις του ΕΦΚΑ, οι οποίες θα καταβληθούν σε έκτακτη πληρωμή που θα κάνει ο οργανισμός αύριο Πέμπτη 28/12/17.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από την 1-1-2017 μέχρι και τις 21-12-2017 είχαν εκκαθαριστεί, εκδοθεί και καταβληθεί 116.183 οριστικές κύριες συντάξεις, από τις οποίες οι 10.458 ήταν του Δημοσίου.

-Στον εκσυγχρονισμό του συστήματος των διοδίων, προχωρεί το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται σήμερα να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για το νέο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων. Βάσει του νέου συστήματος, για το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας στο τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019, αρχής γενομένης από την Εγνατία, ο οδηγός θα χρεώνεται για την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει.


Πολιτικές εξελίξεις

-Σημαντικές εξελίξεις στην επιχείρηση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης , σηματοδοτεί η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο, από τις ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές του στη Σερβία, κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Βούτσιτς, Προέδρου της γειτονικής μας χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι “έως τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα”, καθώς αμέσως μετά, απαιτούνται -για να είναι όλα έτοιμα, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές- έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, εξειδικεύσεις κοκ.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team