Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 22/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σε μία αιφνίδια κίνηση- έκπληξη, προχώρησε χθες βράδυ η Moody’s, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες στο «B3» από το «Caa2», συντασσόμενη σε έναν βαθμό, με τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων που έχουν προηγηθεί και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν πιο αισιόδοξα την πορεία της χώρας, έναντι της ίδιας.

-Δεκάδες χιλιάδες ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρων και εντατικοποίηση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους στόχους της για το 2018.

 Η απόφαση της ΑΑΔΕ με τους στόχους του 2018, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επικαιροποίηση όλων των εντύπων και οδηγιών για υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων, μέχρι 31.5.2018. Προβλέπεται, επίσης, μία τουλάχιστον διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων έως τις 30.9.2018, αλλά και απλοποίηση της νομοθεσίας για κατασχέσεις, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών, από τραπεζικές θυρίδες.

-Στη διενέργεια νέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, θα προχωρήσει σε 30 μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ γνωστοποιεί, πως δεν θα γίνει εκ των προτέρων γνωστή η ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η διασταύρωση, ενώ εφεξής δηλώνει πως θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων. 

-Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, πληρώνουν μικρότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από την κατανομή των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές του ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2018 και τον αντίστοιχο μήνα του 2017, προκύπτουν τα εξής: 

  • Το 2016, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ήταν 27%.
  • Το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανήλθε σε 86,8% (περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι).
  • Το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλείται να καταβάλλει εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται σε 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι).

-Μισθοί κάτω από 500 ευρώ για έναν στους πέντε εργαζομένους, καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών, απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικές μορφές εργασίας χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης, όπως αναδεικνύεται από έρευνα που παρήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και διεξήγαγε η εταιρεία MARC με θέμα: Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικός .

Μάλιστα, η οικονομική κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια, μεγεθύνουν τα προβλήματα και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης για την πλειονότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα, ένα στα δύο νοικοκυριά να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., ενώ το 43% δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team