Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 27/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ξεκινούν αύριο 28 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, με στόχο να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές και να ολοκληρωθούν έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Από το πρόγραμμα των συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους τέσσερις επικεφαλής (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ) προκύπτει ότι - εκτός απροόπτου - το τελικό κείμενο του SLA θα «κλειδώσει» στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, και με στόχο ως το 8 το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχει βγει «λευκός καπνός» από το Χίλτον.

Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επισήμως στο Εurogroup η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.

-Κυρίαρχο θέμα της ατζέντας των «θεσμών», αλλά και ειδικά της ΕΚΤ (SSM) αποτελούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Το θέμα μπαίνει στο τραπέζι των θεσμών ως εναρκτήριο της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί και στο «μικροσκόπιο» κλιμακίου του SSM που καταφτάνει στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι πλειστηριασμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019.

-Άνοιξε πριν από μερικές ώρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν για να διαπιστώσουν αν δικαιούνται ή όχι το κοινωνικό μέρισμα, να ενημερωθούν γύρω από αυτό το θέμα και να υποβάλουν αιτήσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή ως τα μεσάνυχτα της 12ης Δεκεμβρίου 2017. Στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ θα βρείτε τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα

-Δεύτερες σκέψεις κάνει το ΥΠΕΝ για τα περιουσιακά κριτήρια που θα συνοδεύουν το νέο μοντέλο του Κοινωνικού και Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου αυτά να αυξηθούν, καθώς το όριο των 150.000 ευρώ που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Σταθάκης, θεωρήθηκε τελικά χαμηλό. Σαν αποτέλεσμα το υπουργείο φέρεται να έχει αποφασίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", να διευρύνει τα περιουσιακά όρια, ώστε η αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων ΚΟΤ να φτάνει κλιμακωτά έως και τα 190.000-200.000 ευρώ.

-Αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα, σηματοδοτώντας έτσι την πρόθεση του υπουργείου να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτιστεί η σχετική διάταξη και ενδέχεται να κατατεθεί στη βουλή πριν από την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών.

Η διάταξη προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων, στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου. Πρόκειται για επί τα χείρω αλλαγή του γνωστού, εμβληματικού συνδικαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 1982, 1264 και συγκεκριμένα του άρθρου 8, όχι όμως για το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά για τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα σωματεία δηλαδή εργαζομένων ανά επιχείρηση.

-Ξεκινά από σήμερα 27 Νοεμβρίου η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων 2017 καθώς και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών.

-Αλλαγές στον προγραμματισμό της φορολογικής διοίκησης για τους ελέγχους φέρνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και η νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των προστίμων.
Μετά την παραγραφή των υποθέσεων ακόμα και αυτών της λίστας Λαγκάρντ (κατά περίπτωση), το οικονομικό επιτελείο καταθέτει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή σχέδιο νόμου, μειώνοντας δραστικά τα πρόστιμα για τις παλαιές υποθέσεις προ του 2014, ακόμα και αυτές που εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν πρόστιμα σε όσους έχουν ελεγχθεί. Το «κούρεμα» αφορά υποθέσεις ελέγχων που θα διενεργηθούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και όσους έχουν προσφύγει.

-Πέφτει σήμερα η αυλαία και της τελευταίας παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ενώ λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν και νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2018 λόγω των «ανατροπών» που επήλθαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

-Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α' εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2016.

Πιο αναλυτικά, κατά το α' εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υποχώρησαν κατά 1,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε οριακή υποχώρηση κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team