Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 23/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στα «δύσκολα» της τέταρτης αξιολόγησης, εισέρχεται από τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο. Σε αυτή την αξιολόγηση που είναι και η τελευταία θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να πιστοποιηθεί από τους δανειστές η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα το βάρος της αξιολόγησης θα πέσει στην πρόοδο πέντε βασικών τομέων.

Ο πρώτος θα είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων με την εφαρμογή μέτρων για τη διετία 2019-2020 που έχει επιβάλει και θα ελέγχει το ΔΝΤ.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου στο 100% με απονομή όμως του συνόλου των καθυστερούμενων συντάξεων και ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Ταμείων με τον ΕΦΚΑ.

Ο τρίτος κρίσιμος τομέας είναι οι τράπεζες και η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων.

Ο τέταρτος κρίσιμος τομέα είναι αυτός των αποκρατικοποιήσεων κάθε μορφής.

Ο πέμπτος τομέας που θα εξεταστεί είναι η υλοποίηση των αλλαγών στο Δημόσιο όπου θα πρέπει να καταγραφεί η αποπολιτικοποίηση των γενικών γραμματέων, να προσδιοριστεί ο ανώτατος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργήσει το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας.

-Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης για προγράμματα - καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για τα καθεστώτα «Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», τα οποία -με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ- θα ενισχύσουν επενδυτικά σχέδια υφισταμένων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων.

Στις μορφές ενίσχυσης όσον αφορά το καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ» περιλαμβάνονται η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και η φορολογική απαλλαγή, ενώ στο καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» η ενίσχυση αφορά τη φορολογική απαλλαγή.

-Στροφή σε οικονομία και εθνικά θέματα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με συναντήσεις σημαντικές για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σημαντικότερη συνάντηση για τον κ. Τσίπρα, αυτή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Λίγο πριν την έναρξη της τέταρτης - και τελευταίας του προγράμματος - αξιολόγησης και λίγο μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ, όπου η κ. Μέρκελ αποκάλεσε τον κ. Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό», κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής πλευράς για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά και θα επαναλάβει την ανάγκη κινήσεων που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια για να υπάρξει συμφωνία, με κύρια και τις απαιτούμενες από την ελληνική πλευρά αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

-Έως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη από αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών. Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΒ, που είχε ως θέμα τη μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τσουνάμι» ελέγχων, που προσεγγίζουν τις 180.000, σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε φορολογούμενους «έχοντες και κατέχοντες», σε τραπεζικές θυρίδες, για αποδείξεις, σε ελαιοτριβεία, σε ξενοδοχεία και «γκρίζα» ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, εξαπολύει για το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

-Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό, που αποτελεί το ένα από τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα των θεσμών προκειμένου να εκταμιεύσουν τη δόση της γ' αξιολόγησης.

-Βαριά και μη ανταγωνιστική χαρακτηρίζει τη φορολογία στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζει έσοδα άνω του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών, που κατά κανόνα διατηρούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, n πραγματική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, με τον φόρο εισοδήματος να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2006, ενώ πλέον επιβάλλεται (σε σχέση με το 2006) και φόρος στα εισοδήματα από διανεμόμενα μερίσματα. Συγκεκριμένα, σήμερα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος 29%, φόρος στα διανεμόμενα μερίσματα 15%, εισφορά αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να φθάνει το 10% και ασφαλιστική εισφορά 26,7% στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με το άθροισμα των παραπάνω να φθάνει έως και το 81% επί των προς διανομή κερδών όπως τονίζεται στο δελτίο του ΣΕΒ.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team