Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Δύο εναλλακτικές δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, παρέχει αυτή τη στιγμή, στους φορολογουμένους η ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μία από τις ρυθμίσεις αυτές οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και οι υποχρεωτικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν προστασία για καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

-Θετική ήταν η εικόνα από τη σύντομη ενημέρωση της ευρωομάδας για τα ευρήματα της πρόσφατης αποστολής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, o Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι η εικόνα είναι θετική, επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει, επισημαίνοντας ότι η έμφαση που πρέπει να δοθεί, είναι στην υλοποίηση. Τόνισε δε, ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει κατά προτίμηση πριν από το τέλος του έτους.

-Με την υποχρέωση να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ηλεκτρονικά αυτή τη φορά και όχι στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, θα βρεθούν οι περίπου 150.000 δανειολήπτες που έχουν καταθέσει τον φάκελό τους, στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, έχουν πάρει το αρχικό «ok» και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, αναφέρουν ότι οι αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα στηρίζεται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα είναι «ραμμένη και κομμένη» στα μέτρα των όρων και προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος Κατσέλη.

-Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τις σχέσεις των ζευγαριών. Τα διαζύγια καταγράφουν αύξηση πάνω από 20%.Τα διαζύγια για οικονομικούς λόγους έχουν γίνει μόδα. Τα ζευγάρια χωρίζουν στα χαρτιά για να ξεφύγουν από την Εφορία, τις τράπεζες ακόμη και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα, να έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υπερφορολόγησης ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που βεβαιώνουν οι φορολογικές Αρχές.

Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2017 υποβλήθηκαν 5.951 ενδικοφανείς προσφυγές, όταν το 2016 είχαν κατατεθεί συνολικά 9.951 προσφυγές, ενώ υποβλήθηκαν και 325 αιτήσεις από φορολογουμένους που αμφισβητούν τον ΕΝΦΙΑ.

-Αυξήθηκε θεαματικά το Σεπτέμβριο ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 410.322 και το σύνολο των οφειλετών τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 4.267.408 έναντι 3.857.086. Δηλαδή, ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη. Ήταν ο πρώτος μήνας φέτος που ο συνολικός αριθμός των οφειλετών πέρασε τα 4,2 εκατομμύρια.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 706 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ έναντι 8,551 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

-Yψηλά ποσοστά (εμπρόθεσμης) εισπραξιμότητας παρουσιάζει ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.  Τον Σεπτέμβριο κατεβλήθη εμπρόθεσμα το 74,78% του συνολικού οφειλόμενου φόρου από την πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τον ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι 5.000 από τις 15.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ. Η επιχορήγηση ορίζεται σε 12 μήνες. Η ημερήσια επιχορήγηση ανά άτομο είναι 15 ευρώ για άνεργους 3μήνου, 18 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ.

-Την έντονη ανησυχία τους για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και πόσο αβέβαιη είναι η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, εξέφρασαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι κατά τη διάρκεια των εργασιών της 49ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

-Στη διαγραφή και επιστροφή ή συμψηφισμό προκαταβολών φόρου από όσους έκλεισαν μπλοκάκια και επιχειρήσεις το 2016, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που ενώ έκλεισαν το μπλοκάκι πέρυσι προκειμένου να αποφύγουν τις εισφορές του νέου ασφαλιστικού νόμου είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό, να τους χρεώνεται προκαταβολή φόρου, έχουν πλέον το δικαίωμα να τη ζητήσουν πίσω από τη φορολογική διοίκηση.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team