Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα ευνοούνται από την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που τα περιουσιακά τους στοιχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό ή πάνε σε αναδιάρθρωση, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν οφειλόμενα δεδουλευμένα μέχρι έξι μήνες στους εργαζομένους τους και να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα από την 1 η Ιανουαρίου του 2018 οι επιχειρήσεις που οφείλουν δεδουλευμένα δεν θα μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, καθώς για να τους χορηγηθεί δάνειο θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τους υπαλλήλους τους ή να έχουν καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο αποπληρωμής των δεδουλευμένων.

-Το αφορολόγητο όριο μπαίνει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Πριν οδηγηθεί στο …χειρουργείο, για να περικοπεί στα επίπεδα των 5.600 ευρώ, θα γίνει «ακριβότερο» και θα δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με συντελεστή 22%.

Στο ΥΠΟΙΚ μετράνε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα. Τώρα το μέτρο ξαναμπαίνει στο τραπέζι με τα σενάρια που θέλουν την αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636 – 9.545 ευρώ.

-Στην επιβολή τόκου υπερημερίας προχωρά για πρώτη φορά η ΔΕΗ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όπως αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της εταιρείας.

Την είδηση αναφέρει σε δελτίο Τύπου της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπου προσθέτει πως το επιτόκιο είναι 6%.

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα τα χρέη των φορέων του Δημοσίου ήταν άτοκα, ενώ η επιβάρυνση με τόκο προβλέπεται από σχετικό νόμο, που ψηφίσθηκε το 2013.

-Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

-Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εξωδικαστικός µηχανισµός ρύθµιση οφειλών επιχειρήσεων (Ν. 4469/2017), «παρότι αποτελεί ένα νέο και πρωτόγνωρο εργαλείο για την ελληνική αγορά», όπως αναφέρεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οκτωβρίου του υπουργείου Οικονομίας.

Σύµφωνα με τα στοιχεία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την επιχειρηµατική κοινότητα, με δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις στη σχετική ιστοσελίδα (www.keyd.gov.grτης Ειδικής Γραµµατείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Ειδικότερα, πάνω από 35.000 διαφορετικοί χρήστες µελέτησαν την ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, όπου παρουσιάζεται όλο το θεσµικό πλαίσιο για την αντιµετώπιση της υπερχρέωσης.

-Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκε η αγορά χθες, Κυριακή, που τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

«Ικανοποιητική μεν η επισκεψιμότητα στα ανοικτά καταστήματα, αλλά με πολύ περιορισμένες αγορές. Πολύς κόσμος, λίγες σακούλες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας πως «οι καταναλωτές δεν φάνηκαν να δελεάζονται από τα ελκυστικά ποσοστά των ενδιάμεσων εκπτώσεων και έδειξαν συγκρατημένοι, χωρίς να ξεφεύγουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους».

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team