Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 28/02/2018
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

-Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, βρίσκεται όπως όλα δείχνουν το Μαξίμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με σκοπό η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου να γίνει την Πέμπτη.

Οι αλλαγές σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα είναι περιορισμένες, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου, καθώς και από την πρόσφατη απομάκρυνση του Κώστα Ζουράρι.

Οικονομική ενημέρωση

-Επίσημη «πρεμιέρα» σήμερα για τους υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εφόσον οι επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες ενώ ορόσημο είναι και η 1η Μαΐου, ημερομηνία καθολικής ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών και με επισπεύδοντα το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος όριζε ως ημερομηνία υποχρεωτικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την 21η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, με νομική ερμηνεία που έγινε από τους συμβολαιογράφους, ορίστηκε ότι η 28η είναι τελικώς η τελευταία κατά την οποία μπορούν να διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία.

-Περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου αυτή να ισχύσει από αύριο 1η Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Η απόφαση θα προβλέπει την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών στα 2.300 ευρώ, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα, το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες, αλλά και νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές).

-Γενναίο «κούρεμα» που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 40%, προσφέρουν οι τράπεζες στους «κόκκινους» δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Τα επίμαχα δάνεια παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πεδίου ρύθμισης καθώς σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι οφειλέτες επέλεγαν να αφήσουν αναπάντητες τις όποιες κλήσεις των ιδρυμάτων για διακανονισμό των χρεών τους «πατώντας» σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που τους δικαίωναν έστω και πρωτοδίκως.

-Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας υποχώρησε κατά -32,4% την περίοδο 2010 -2016 (-0,6% στις Νότιες χώρες, +11,8% στην ΕΕ), και διαμορφώθηκε στα 14,6 δισεκ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για τη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα. Η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά -42,5% (5,7% στις Νότιες χώρες, +10,1% στην ΕΕ) την ίδια περίοδο, και διαμορφώθηκε στα 8,5 δισεκ. ευρώ το 2016 (4,8% του ΑΕΠ).

-Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών αναφορικά με γρήγορες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου στις αρχές Μαΐου θα είναι η καθοριστική.

Από τη Δευτέρα, Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαρόλι (ESM) έχουν διαδοχικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης στο Χίλτον, σε έναν κύκλο επαφών ο οποίος φαίνεται να έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα σε επίπεδο προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Η λίστα είναι μεγάλη, με 88 δράσεις, εκ των οποίων οι 11 έχουν ήδη υλοποιηθεί και αρκετές οι οποίες φαίνεται πως θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, πέραν του τρίτου προγράμματος. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο δημόσιο.

Δημόσιο, δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και εργασιακά θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

Το πρόγραμμα συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

11:00-12:00 Δημόσια Διοίκηση

14:00-15:00 Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών

16:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά

18:00-19:00 Εργασιακά -κοινωνική πρόνοια

-Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της 13ης φορολοταρίας του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο. Οι 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

-Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυµάτων ξεπέρασε τα 603 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,6% έναντι του 2016 που ήταν 545 εκατ. ευρώ. Θετική πορεία και στις εξαγωγές όλης της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας. Σύµφωνα µε στοιχεία του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίµου Ενδύµατος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις εξαγωγές ελληνικών ενδυµάτων µετά το 2010.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team