Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 18/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Εντείνονται οι κινήσεις στο «στρατηγείο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη μέρους από το «θησαυρό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία θεωρούνται εισπράξιμα και κυμαίνονται μεταξύ των 17 δισ. και 20 δισ. ευρώ. Αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ, για την ΑΑΔΕ «ξεγραμμένα» θεωρούνται χρέη άνω των 80 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ, καθώς είναι αδύνατο να εισπραχθούν, αφού ουσιαστικά πρόκειται για απαιτήσεις που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης.

-Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2018 πολλοί από όσους αποφασίσουν να πωλήσουν κατοικίες, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Από τον Ιανουάριο επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας, θα επιβάλλεται από την 1η-1-2018 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, εφόσον η τιμή πώλησής του είναι μεγαλύτερη από την τιμή κτήσης του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί ενός ποσού «υπεραξίας».

-Την προσεχή Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεξαχθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η «σούπερ-φορολοταρία», που θα μοιράσει 1.000 ευρώ σε 9.000 φορολογούμενους. 

Ειδικότερα, στη μεγάλη κλήρωση των Χριστουγέννων θα μπουν στην κληρωτίδα οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και συγκεκριμένα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μοιραστούν 9 εκατ. ευρώ.

-Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 2,5 δισ. το χρόνο χάνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία από την επέλαση των μορφών ευέλικτης εργασίας και την συνακόλουθη απώλεια ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα μάλιστα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η κυριαρχία της ευέλικτης απασχόλησης αναμένεται να δημιουργήσει μέχρι το 2020, επιπλέον έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Στην αύξηση των συντελεστών υπολογισμού των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι το πλαστικό χρήμα αποτελεί βασικό όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει αύξηση τουλάχιστον κατά 5% με κάποιους να εισηγούνται ακόμα και 10% του κατώτατου συντελεστή, από 10% που είναι σήμερα, ώστε να αναγκαστούν οι πολίτες να κάνουν ακόμα περισσότερες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. 

-Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

Χρήσιμη ενημέρωση

-Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν όσοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είχαν ελλιπή στοιχεία στην αίτησή τους και έχουν τεθεί σε κατάσταση αναστολής, να μεταβούν στους δήμους όπου κατοικούν και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία τους. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας, όσοι κριθούν ότι θα συνεχίσουν στο πρόγραμμα, η καταβολή του ΚΕΑ θα γίνει αναδρομικά τον επόμενο μήνα από αυτόν που επανενεργοποίησαν την αίτησή τους.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team