Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 29/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Την εκκίνησή τους κάνουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (και την επανεκκίνησή τους οι πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή) υπό το βλέμμα του SSM, ο οποίος θα έχει στην Αθήνα κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το κλιμάκιο του SSM πραγματοποιεί επιτόπια κρίσιμη «ανίχνευση» του εδάφους για τη διενέργεια των stress tests του 2018, ενώ τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες θα διαμορφώσουν εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και για το δυνητικό τους αποτέλεσμα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 - 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου. Ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός της επομένης χρονιάς 15.000 - 20.000 πλειστηριασμοί.

-Με την κατάθεση μέσα στις επόμενες μέρες της ρύθμισης για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, οι οποίες στο εξής θα αποφασίζονται με το 50%+1 των μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, κλείνουν και τυπικά τα θέματα που αφορούν την ατζέντα των εργασιακών με τους πιστωτές. Έτσι, τα μόνα ανοικτά θέματα που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και το μεγάλο εγχείρημα της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο. Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν με τα στελέχη των θεσμών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

-Νέα ισχυρή εισφορο- καταιγίδα αναμένεται να πλήξει το 2018 εργαζόμενους, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους. Κι αυτό γιατί ο συνολικός λογαριασμός των εισφορών για τις συνταξιοδοτικές παροχές, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την καταπολέμηση της ανεργίας τη νέα χρονιά θα ξεπεράσει τα 21,046 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.

Το παράδοξο είναι πως χρόνο με τον χρόνο τα χαράτσια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ οι κρατικές παροχές υποβαθμίζονται.

-Έως την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση της «φορολοταρίας» του υπουργείου Οικονομικών όπου 1.000 τυχεροί θα λάβουν από χίλια ευρώ έκαστος, προκειμένου να υπάρξει τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.Χρήσιμη ενημέρωση

-Σε απώλεια ή σημαντική μείωση του «κοινωνικού μερίσματος» για χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα μπορεί να προκαλέσουν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της συγκεκριμένης εισοδηματικής ενίσχυσης. Αναλυτικά οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

-Η πρώτη περίπτωση είναι ο συνυπολογισμός όλων σχεδόν των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων που επιθυμούν να λάβουν το «μέρισμα» στα συνολικά ποσά ετήσιου εισοδήματος που λαμβάνονται υπόψη, σε κάθε περίπτωση, για να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

-Η δεύτερη περίπτωση είναι ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης στον προσδιορισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος κάθε ατόμου ή κάθε «νοικοκυριού» που θέλει να υποβάλει αίτηση για την είσπραξη του «κοινωνικού μερίσματος».

-Η τρίτη περίπτωση είναι η μη αναγνώριση ως δικαιούχων είσπραξης του «κοινωνικού μερίσματος» των ατόμων τα οποία πληρούν μεν όλα τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά κατά τη διάρκεια του 2016 δεν έμεναν σε σπίτια ιδιόκτητα, δωρεάν παραχωρηθέντα ή ενοικιαζόμενα, αλλά απλώς «φιλοξενούνταν» σε σπίτια γονέων, λοιπών συγγενών ή φίλων.

-Η τέταρτη περίπτωση είναι ο αποκλεισμός από τους δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος» των ατόμων ή των νοικοκυριών, τα οποία κατείχαν έστω και για έναν μόνο μήνα εντός του 2016 Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ., παλαιότητας έως 10 ετών, ακόμη κι αν δεν τα έχουν σήμερα στην κατοχή τους.

-Η πέμπτη περίπτωση είναι ο αποκλεισμός των ανέργων, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια του 2016 εργάστηκαν για περισσότερους από έξι μήνες ή ήταν μεν άνεργοι το 2016 για περισσότερους από 6 μήνες αλλά όχι συνεχόμενους και δεν καλύπτονται από τα εισοδηματικά όρια.

-Πάνω από 1,1 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις κατατέθηκαν στην πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα σε μόλις 48 ώρες μετά την έναρξη της λειτουργίας της. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ κ. Τάγαρης έχουν υποβληθεί 1.170.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 500.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team