Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 31/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ασφαλιστική ενημερότητα, για 6 μήνες, θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εφόσον εντός του τρέχοντος έτους έχουν καταβάλλει αδιάλειπτα, την ελάχιστη εισφορά που για την πλειοψηφία τους αντιστοιχεί σε 168 ευρώ το μήνα.

Εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυξάνεται και για τους μη μισθωτούς η διάρκεια της ασφαλιστικής ενημερότητας από ένα μήνα σε έξι και για τα φυσικά πρόσωπα που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης. Αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

-Επτά κρίσιμα γεγονότα, από τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί τόσο η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, όσο και η πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, περιλαμβάνουν οι επόμενες 35 καθοριστικές ημέρες.

Από σήμερα μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης του τελευταίου Eurogroup της φετινής χρονιάς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων με τους δανειστές για την εκπλήρωση των 95 προαπαιτούμενων, να «κλειδώσει» η εντός στόχων εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018, αλλά και να πιστοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι η φετινή χρονιά θα φέρει την προβλεπόμενη ανάπτυξη.

-Την ολοκλήρωση της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Το διοικητικό συμβούλιο του ESM είχε εγκρίνει την περασμένη Πέμπτη την εκταμίευση των 800 εκατ. 

Το παραπάνω ποσό εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης -η οποία είχε κλείσει τον Ιούνιο- αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

-Λήγει σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου για τους φορολογουμένους η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2017. Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει σήμερα να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς από αύριο θα τρέχουν οι προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος (0,73%), για κάθε μήνα καθυστέρησης.

-Την παράταση της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Η προθεσμία, πάντως, λήγει σήμερα αλλά όλα δείχνουν ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν στην εφορία να ρυθμίσουν λάθη παλαιότερων δηλώσεων και να γλιτώσουν από τους υψηλούς φόρους και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. 


Χρήσιμη ενημέρωση

-Τρία νέα προγράμματα για 42.685 νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν εντός του Νοεμβρίου από τον ΟΑΕΔ, όπως διευκρίνισε η διοικήτρια του Οργανισμού, καθηγήτρια Καραμεσίνη.

Τα προγράμματα αφορούν:

1 Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης 15.000 ανέργων 30 έως 49 ετών. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι 5.000 από τις 15.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά το 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και η ημερήσια επιχορήγηση ανά άτομο ανέρχεται σε 15 ευρώ για άνεργους εγγεγραμμένους τουλάχιστον τρεις μήνες στο Μητρώο, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό τρεις επιπλέον μήνες, χωρίς επιχορήγηση, ενώ οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους ΚΕΑ δεν υποχρεούνται σε δέσμευση.

2.Β’ κύκλος Κοινωφελούς Εργασίας. Ξεκινά εντός του πρώτου 15νθημέρου του Νοεμβρίου και αφορά 7.685 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους με 8μηνη απασχόληση και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

3.«Πρώτη πρόσληψη». Το πρόγραμμα που έρχεται εντός του Νοεμβρίου θα αφορά καταρχήν 20.000 ανέργους, οι οποίοι θα επιδοτηθούν ώστε να προσληφθούν ως οι «πρώτοι εργαζόμενοι» νέων επιχειρηματιών έως 35 ετών. Προβλέπεται η επιδότηση του 50% του μεικτού μισθού μέχρι και το όριο των 500 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση διαρκεί για 18 μήνες αν ο άνεργος είναι κάτω των 29 ετών και 12 μήνες αν είναι πάνω από 30 ετών.

- Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης απέστειλε επιστολή στον ανάδοχο του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου», στην οποία αιτείται την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 1,4 ευρώ, δηλαδή με το αντίτιμο του σημερινού χάρτινου ενιαίου εισιτηρίου.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team