Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEA



VEA

- 20/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Προβληματισμός φέρεται να επικρατεί στο στρατόπεδο των δανειστών για τις παροχές της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς» δήλωσε σχετικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή σχετικά με την αναστολή του μέτρου αυξημένου ΦΠΑ για τα «προσφυγικά» νησιά. Προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των θεσμών, για ορισμένες από τις παροχές που εξαγγέλλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με τελευταία την αναστολή για 6 μήνες εφαρμογής του ΦΠΑ, σε 6 νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Ειδικά το ΔΝΤ, φέρεται να είναι τόσο ενοχλημένο από το μπαράζ των κυβερνητικών παροχών, που ενδέχεται να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό σημείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του το Φεβρουάριο, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

-Έκτακτο ειδικό κοινωνικό μέρισμα από 500 ευρώ έως και 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, θα λάβουν οι κάτοικοι των νησιών, ως αντιστάθμισμα της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών από το 2018.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή που προβλέπει την παράταση για ένα εξάμηνο έως και 30 Ιουνίου 2018 του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος και Κως), τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Το μέρισμα, θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Έτσι, οι νησιώτες θα υποβάλουν αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr.

-Επιδότηση από 12.500 ευρώ έως 200.000 ευρώ μπορούν να λάβουν όσοι επενδυτές υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 120 εκατ. ευρώ, θα «δέχεται» αιτήσεις έως και τις 28 Μαρτίου 2018 (σ.σ. η διαδικασία υποβολής αιτήσεων άρχισε στις 18 Δεκεμβρίου).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

- Κατηγορία Δικαιούχων Α: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (από τις 18 Δεκεμβρίου) και θα διαθέτουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της επένδυσης μέχρι την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

- Κατηγορία Δικαιούχων Β: Τουριστικά Καταλύματα που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης, έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 ή και τους ΚΑΔ: 41.20.20.01, 41.20.20.02, δεν διαθέτουν άδεια (σήμα) λειτουργίας και το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%.

-Σημαντικές εκπτώσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος και αυξομειώσεις στις αντίστοιχες χρεώσεις για τη νυχτερινή κατανάλωση, θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η κύρια αλλαγή που επέρχεται με το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ είναι πως όταν ο καταναλωτής υπερβαίνει την κατανάλωση ενός κλιμακίου, τότε θα τιμολογείται με την υψηλότερη χρέωση του επόμενου κλιμακίου μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση και όχι για το σύνολο, όπως ίσχυε ως τώρα.

-Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2018 όσοι αποφασίσουν να πουλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Από τον Ιανουάριο, επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι διατάξεις για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, τέθηκαν σε ισχύ, για πρώτη φορά το 2014, αλλά στη συνέχεια λόγω πλήθους προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους, ανεστάλησαν για την περίοδο από την 1η-1-2015 έως 31-12-2016 και στη συνέχεια και για την περίοδο από 1ης-1-2017 έως 31-12-2017 με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, στα τέλη του 2016 αντίστοιχα.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο του υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στην έκδοση άδειας κυκλοφορίας, στους ελέγχους των ΚΤΕΟ αλλά και βαριά πρόστιμα σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών Πιστοποιητικών στα καινούρια αυτοκίνητα.

-Σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα 4ου Τριμήνου 2017 του ΟΓΑ στους δικαιούχους. Όπως αναφέρει ο ΟΓΑ στην ανακοίνωση του, στην πληρωμή εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι, οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι και 27 Νοεμβρίου και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί πως πληρούν τις προϋποθέσεις.





© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team