Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 26/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Η ελληνική πλευρά, βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποχρέωση υλοποίησης άλλων 88 προαπαιτούμενων δράσεων, για να φέρει εις πέρας και αυτή την αξιολόγηση, ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους και τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή. 

Στις διαπραγματεύσεις για τη νέα αυτή αξιολόγηση, θα κριθεί εάν τελικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, θα ισχύσει έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.

-Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο αγγίζει σε ύψος το δημόσιο χρέος, δηλώνει στην εφημερίδα τα «Νέα» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ο οποίος μάλιστα προαναγγέλει, ότι στόχος είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το επόμενο διάστημα, ώστε να καλύψει επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ο ίδιος αναφέρει, βρίσκεται επίσης η αύξηση του ορίου οφειλών των 50.000 ευρώ (προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ) για την υπαγωγή των επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρόκειται για αίτημα όλων των επαγγελματιών, το οποίο εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές και σε συνδυασμό με την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές, ακόμη και κάτω των 20.000 ευρώ, καλύπτει όλο το φάσμα των οφειλετών.

- Η υπουργός Εργασίας τονίζει στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η κα Αχτσιόγλου, θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα η πορτογαλική εμπειρία για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού με τεκμηριωμένο και μελετημένο τρόπο και σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους.

-Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις έξι το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ. Στην κληρωτίδα, θα μπουν οι λαχνοί που αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο. Από την κλήρωση θα αναδειχθούν 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ.

-Επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα έως τις αρχές Μαΐου, συζητά στο παρασκήνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ αναφορικά με την συμμετοχή του ελληνικό πρόγραμμα, άρχισε να εκδηλώνεται από τα τέλη του 2017.

Το ΔΝΤ, κάνοντας δεύτερες σκέψεις και αξιολογώντας μια σειρά δεδομένων, εμφανίζει πλέον μια διάθεση να ενεργοποιήσει -πλην απροόπτου- το «επί της αρχής» πρόγραμμα του (Stand-By Arrangement) με την Ελλάδα, που παραμένει παγωμένο και έχει ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου 2018.

-Για μείωση της φορολογίας κατά 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Έχουμε αρχίσει να εισπράττουμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας έναν δημοσιονομικό χώρο στα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο Κρήτης.

-Εικοσιδύο από τα 28 κράτη- μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν υιοθετήσει πλέον εθνικό κατώτατο μισθό, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι αποκλίσεις μεταξύ των μελών είναι μεγάλες, με τους ακαθάριστους κατώτατους μισθούς τον Ιανουάριο του 2018 να κυμαίνονται από τα 261 έως και τα 1.999 ευρώ. Η εικόνα της ένωσης των πολλών ταχυτήτων επιβεβαιώνεται και σε αυτό το μέτωπο.

Στην Ελλάδα ο ακαθάριστος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 684 ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat (η οποία διαιρεί το συνολικό ποσό σε 12 και όχι 14 μήνες). Η χώρα μας βρίσκεται έτσι στη δεύτερη ζώνη, μαζί με τις Πορτογαλία (667 ευρώ), Μάλτα (748 ευρώ), Σλοβενία (843 ευρώ) και η Ισπανία (859 ευρώ).

-Σχεδόν εννέα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα, δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος από το κόστος της εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat. Οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγαλύτερη πίεση μεταξύ των Ευρωπαίων σε αυτό το πεδίο, ενώ σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης Κύπριοι, Ρουμάνοι και Κροάτες.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team