Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 02/01/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Με δέλεαρ την έναρξη των συζητήσεων για τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου, προκειμένου έως -το πολύ- τις 16 Ιανουαρίου να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και κατόπιν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Το πολυνομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση -πιθανότατα με το χαρακτήρα του επείγοντος- αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, ώστε εν συνεχεία να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν και τον ESM και στο Eurogroup να επέλθει συμφωνία. 

-Νέες επιβαρύνσεις έρχονται το 2018 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα κληθούν να πληρώσουν έως και το 75% του εισοδήματός τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιβαρύνσεις για 1,4 εκατ. επαγγελματίες προκύπτουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων.

Συγκεκριμένα, για εισόδημα 5.000 ευρώ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχονται στα 1.750 ευρώ και ο ΕΦΚΑ στα 2.015 ευρώ, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να πρέπει να επιστρέψουν το 75% των αποδοχών τους.


-Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του υπ. Οικονομικών, βάσει της οποίας εξειδικεύονται τα κριτήρια για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο, κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισµό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Περισσότερες πληροφορίες στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

-Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους στα τέλη του μήνα.Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί .Όσο αυξάνονται οι αποδοχές ,τόσο αυξάνεται και η επιβάρυνση.

-Ποδαρικό με σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συντάξεις και στα επιδόματα κάνει το 2018 με 12 μέτρα-φωτιά που αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι εισφορές στον ΕΦΚΑ αυξάνονται για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από 1ης Ιανουαρίου. Οι νέες συντάξεις για όσους θα υποβάλουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου είναι ως 35% κάτω σε σχέση με τα παλιά ποσά, προ νόμου Κατρούγκαλου.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, που βγήκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα έχουν περικοπές ως και 40% (ιδίως αν προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ) λόγω επανυπολογισμού.

Τα επιδόματα τέκνων χορηγούνται με νέα κριτήρια. Ενισχύονται τα ποσά για πολύ φτωχά νοικοκυριά και 2 ή περισσότερα παιδιά, αλλά έρχεται κόφτης και κατάργηση επιδομάτων για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα άνω των 33.750 ευρώ, 37.500 ευρώ και 41.250 ευρώ.

-Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η αποτροπή εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων για μείωση των συντάξεων από το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το 2018. Ή για την ακρίβεια, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, εφόσον επιτευχθεί η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Ήδη, δια στόματος της ίδιας της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση επανέφερε μία από τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις, που έγινε «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015: Το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

-«Για το 2018 δε θα έχουμε καμία διαφορά στα φορολογικά, ούτε θα έχουμε μείωση στο αφορολόγητο», διαβεβαίωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.
Η Κ.Παπανάτσιου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα γίνει το 2020 και όχι το 2019, οπότε καθώς το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα πιαστούν οι στόχοι του 2018 και δεν θα χρειαστεί.Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, σημείωσε ότι η υποχρέωση είναι να έχουν οριστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, αναφέροντας πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

-Οι επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2017, και στον μεγαλύτερο βαθμό σε διάστημα εννιάμισι ετών, σύμφωνα με την Markit.

Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σημαντικής αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό πεντέμισι ετών. Ως προς τις τιμές, οι μέσες τιμές πώλησης υποχώρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον Νοέμβριο παρά τον αμετάβλητο, σε γενικές γραμμές, ρυθμό αύξησης των τιμών εισροών.

Χρήσιμη ενημέρωση

-Έως τις 5 Ιανουαρίου θα μπορούν οι υπόχρεοι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, αλλά και να καταθέσουν τις πινακίδες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

-Από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου. Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.

-Κλειστά είναι σήμερα τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, καθώς παραδοσιακά οι εργαζόμενοι ξεκουράζονται μετά το συνεχές εορταστικό ωράριο των γιορτών. Την Τετάρτη τα μαγαζιά θα ανοίξουν και πάλι με το κανονικό τους ωράριο.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team