Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 30/11/2017
Επικαιρότητα


ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΕΑ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΡΑΒΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές Β.Ε.Α 

Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 2, 3 κ΄4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Από:   09:00 έως 19:00.

Εκλογικά Τμήματα:

  • Το κατάστημα του Επιμελητηρίου (Ακαδημίας 18 – Αθήνα – 1ος όροφος)
  • Η αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου (Ο.Α.Κ.Α. – Είσοδος Ε΄ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ, επί της Λεωφ. Σπύρου Λούη).

Οικονομική ενημέρωση 
-Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων οι οποίες δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 50.000 ευρώ στο πλαίσιο υπαγωγής τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) www.keyd.gov.gr.


-Αναβολή για τον Μάρτιο πήρε με την υπογραφή των δανειστών η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, με το υπουργείο Οικονομικών να χάνει και τη δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν να θεσπιστεί μέχρι τον Μάιο του 2018 διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ, που έχει προγραμματιστεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ότι είναι εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αύξηση της φορολογίας ακόμη και για χαμηλόμισθους θα είναι της τάξεως των 650 ευρώ ετησίως.

-Εκπνέει σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου η εξόφληση της τρίτης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να καταβάλουν πάνω από 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφλησή τους.

Τον επόμενο μήνα και ειδικότερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 τα οποία θα τους «κοστίσουν» 1,1 δισ. ευρώ όπως επίσης και την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ που εκτιμάται περί τα 530 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα στις επόμενες 30 ημέρες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει στην Εφορία περίπου 3,5 δισ. ευρώ!

-Απλήρωτοι έμειναν πάνω από 110.000 συνταξιούχοι με την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που περίμεναν να δικαιούνται εξαιτίας των φουσκωμένων κρατήσεων που είχαν από το 2012 στις εισφορές ασθένειας. Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτονται και λάθη στις επιστροφές που είχαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πληρώθηκαν μεν χθες με τα αναδρομικά αλλά τα πήραν κουτσουρεμένα.

-Σήμερα 30 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη φορολοταρία, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Σε κάθε κλήρωση θα υπάρχουν 1.000 νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

-Σήμερα κατά τον γύρο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 30 και πλέον νησιά στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει, ή αν η εφαρμογή του θα παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών η κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα λόγω του προσφυγικού αλλά και την εξαιρετικά περιορισμένη δημοσιονομική απόδοση της κατάργησης, προκειμένου να πείσει τους θεσμούς να μην προχωρήσει σε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Ο κανονικός συντελεστής του ΦΠΑ να αυξηθεί από το 17% που είναι σήμερα στο 24%
  2. Ο μειωμένος συντελεστής να αναπροσαρμοστεί από το 9% στο 13%.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team