Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 02/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Η Επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης που εστάλη σήμερα το πρωί από την Κομισιόν στα μέλη του Euroworking Group συστήνει να ληφθεί θετική απόφαση για να εκταμιευθούν τα 5,7 δισ. ευρώ της υποδόσης που συνδέεται με την 3η αξιολόγηση. Η εισήγηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κάνει λόγο για "επαρκή πρόοδο" στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που επιτρέπει, όπως αναφέρεται από τους θεσμούς, να το θεωρήσουν "ως ολοκληρωμένο".

-Την άρνηση των τραπεζών εισέπραξε η πρόταση της κυβέρνησης να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όσες επιχειρήσεις χρωστούν αθροιστικά σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες κάτω από 20.000 ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι στη συνάντηση που είχαν τα κλιμάκια των θεσμών τα προηγούμενα 24ωρα με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών, ετέθη το αίτημα της κυβέρνησης, το οποίο απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι τράπεζες είναι πως αν η περίμετρος ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίξει και για τις εταιρείες που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ (σ.σ. σήμερα εντάσσονται όσες χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω), τότε «θα χαθεί η μπάλα και ο νόμος θα ξεχειλώσει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

-Σε ρύθμιση του δανείου τους προχώρησαν 50 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, λίγες μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, επιτυγχάνοντας την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Η εξέλιξη αυτή, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, με βάση τα οποία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πανελλαδικά, 50 πλειστηριασμοί σε σύνολο 261 προγραμματισμένων ανεστάλησαν, έπειτα από συνεννόηση των οφειλετών και του επισπεύδοντα. Άλλοι 76 πλειστηριασμοί κρίθηκαν γόνιμοι και τα ακίνητα πουλήθηκαν, ενώ 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν.

-Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς, μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στους ανέργους, καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου. Στην υπουργική απόφαση, επισημαίνεται ότι, για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους και ανέργους, καθώς και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2018 έως 28/2/2019, έχει ήδη συνταχθεί και προωθείται διάταξη νόμου.

-O ΕΦΚΑ διαθέτει συνολικά 308 κτίρια ή τμήματα κτιρίων (οριζόντιες ιδιοκτησίες) συνολικού εμβαδού 649.731 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 850 εκατ. ευρώ αλλά μόνο το 32,60% ιδιοχρησιμοποιείται. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ.

-Υπέρ της κατάργησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων για την κύρια σύνταξη (6,67% επί του μικτού μισθού) σε συνδυασμό με μείωση του αφορολόγητου ορίου τάσσεται ο ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα αυτά αφενός διατηρείται ανέπαφο το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και αφετέρου διευρύνεται η φορολογική βάση.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις, μαζί με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις και την επιδίωξη συμβιβασμού με τους δανειστές, προκειμένου να μεταφερθούν πόροι από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις, ύψους 2 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και 1 π.μ. του ΑΕΠ από εκεί και πέρα σε μόνιμη βάση.© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team