Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 19/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 28 Μαρτίου 2017. Η δράση αφορά σε επιχειρηματικά σχέδια ύψους 25.000 έως 400.000 ευρώ. H δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το κράτος. Το ποσοστό της χρηματοδότησης είναι 45%, ωστόσο αν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%.

-Μειωμένο κατά 50% θα είναι το ποσό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν για το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Απριλίου 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο μισό το ύψος του επιδόματος, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στις διατάξεις χορήγησής του. Με τη μείωση κατά 50% του ποσού που θα χορηγείται σε κάθε δικαιούχο, το συνολικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για τη χορήγηση του επιδόματος της περιόδου από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι 55 εκατ. ευρώ, ακριβώς το μισό απ’ αυτό το οποίο χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ). 

-Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις φέρνει από τον πρώτο μήνα το 2018. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία επιπλέον 422 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Oι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές και συντάξεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων.

-Σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι έως τα τέλη του 2017.

Πρόκειται για:

-Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μη βρεθούν από το νέο έτος αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα.

-Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%.

-Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

-Πληρωμή ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.

-Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή. Ειδικότερα, οι ομιλίες των αρχηγών κομμάτων αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο μετά το μεσημέρι και ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που, κατά την 31η.10.2017, ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και ο οποίος, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ έως τις 20.12.2017.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

-Για αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η καταβολή της τέταρτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, με τη δαπάνη να ξεπερνάει τα 178 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένοι είναι και οι δικαιούχοι (769.856 οικογένειες). Στην πληρωμή εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και 27 Νοεμβρίου και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

-Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ορίζονται ως ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2018 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης την 19η Δεκεμβρίου 2017 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους Φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.  Επίσης την 21η Δεκεμβρίου 2017 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς Φορείς και το Δημόσιο.


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ Β.Ε.Α: Η νέα Διοικητική Επιτροπή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που προήλθε από τις επιμελητηριακές εκλογές της 2ας, 3ης και 4ης Δεκεμβρίου 2017, συγκροτήθηκε σε σώμα και στη χθεσινή συνεδρίασή του στις 18 Δεκεμβρίου 2017, εξέλεξε τα Μέλη της νέας Διοικητικής Επιτροπής, ως εξής: 

Πρόεδρος: Παύλος Ραβάνης του Θεοφίλου, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί αυτοδίκαια Πρόεδρος, ως επικεφαλής του Συνδυασμού «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Α΄ Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Δαμίγος του Νικολάου

Β΄ Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Ρήνας του Γεωργίου

Γ΄ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μάνος του Δημητρίου

Γενικός Γραμματέας: Βασίλειος Λιαμέτης του Σωκράτη

Οικονομικός Επόπτης: Άγγελος Τζίβας του Σωκράτη

Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων: Κωνσταντίνος Δούκας του Παναγιώτη

Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων: Χρήστος Λούσης του Βασιλείου

Μέλος: Γεώργιος Παύλου του Αθανασίου

 

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team