Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 01/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ακόμη και στη ΔΕΗ, για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, σχεδιάζεται να δοθεί μέρος από το κοινωνικό μέρισμα του 2017, για το οποίο κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι βεβαίως ο κύριος προορισμός του κοινωνικού μερίσματος, ενώ πιθανώς θα επωφεληθούν και οι συνταξιούχοι, που επιβαρύνθηκαν κατά λάθος τα προηγούμενα χρόνια με «φουσκωμένες» εισφορές υπέρ υγείας. Το σενάριο για μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΦΚΑ δεν υφίσταται, διαβεβαιώνει αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή.

-Η διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στο 2017 είναι δεδομένη και συμφωνημένη με τους δανειστές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε πως το ύψος του ποσού που θα διατεθεί θα είναι σίγουρα πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το προς διάθεση ποσό θα δοθεί αφενός για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα κριτήρια, αφετέρου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

-Περίπου 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν την δυνατότητα αλλά δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Όπως υποστηρίζουν, το ένα τρίτο από τις 150.000 που έχουν προσφύγει στον νόμο κατορθώνει, με διάφορες μεθόδους και πάντα αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου, να κερδίζει χρόνο και να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό της στρατηγικής στόχευσης που έχουν όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι περί τους 20.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια παραιτούνται αυτής.

-Σε αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που βρίσκονται σε χιλιάδες δήμους της χώρας αναμένεται να οδηγήσει η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αξίες της κτηματαγοράς που συμφώνησαν να εφαρμόσουν από την 1η-1-2018 η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που έχουν ήδη κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως σε αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση ακινήτων για αγορά είναι χαμηλή, αλλά το ενδιαφέρον για ενοικιάσεις εξακολουθεί να είναι έντονο, κυρίως από οικογένειες φοιτητών, μετακινούμενων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να υπολείπονται των πραγματικών τιμών των ακινήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται εμμέσως από τις τιμές των ενοικίων.

-Οριζόντια μείωση σε ποσοστό 40% για την πλειοψηφία των προστίμων για οδικές παραβάσεις, ενιαία πρόστιμα για όλους και προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο του προστίμου ανάλογα με το εισόδημα ή την περιουσία του παραβάτη περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για θέματα Μεταφορών που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

-Διπλή κλήρωση μέσα στον Νοέμβριο προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για τη λοταρία αποδείξεων. Η μια θα αφορά σε 1.000 τυχερούς που πραγματοποίησαν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα μέσα στο Σεπτέμβριο και η άλλη σε άλλους 1.000 τυχερούς για συναλλαγές μέσα στον Οκτώβριο. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει από 1.000 ευρώ ως έπαθλο.

Το Δεκέμβριο θα γίνει το μεγάλο Τζακ ποτ για 8.000 τυχερούς που έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2017.

-Την είσπραξη ποσού ύψους 13,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 ζητεί από την ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της αξιολόγησης της απόδοσης της Αρχής. Ειδικότερα, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται οι εισπρακτικοί στόχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για φέτος, οι οποίοι είναι ίδιοι με εκείνους που τέθηκαν, πέρυσι τον Νοέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2017 και όχι όπως αναθεωρήθηκαν οι στόχοι, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 και με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

-Επιδείνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ανακόπηκε η ανοδική πορεία του σχετικού δείκτη του ΙΟΒΕ, ο οποίος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Παρέμεινε πάντως σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3).

Με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου, σημειώνεται επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

-Στο 21% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο (21,3%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 1,010 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 17,5% και στις γυναίκες στο 25,3%.

 

Πολιτικές εξελίξεις

-Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμφωνίας στο Εurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε ότι τεχνικώς αυτό είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση γιατί θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 αφορούν την τρίτη αξιολόγηση, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλή δουλειά, όπως είπε. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είτε στις 4 Δεκεμβρίου είτε μέχρι το τέλος του έτους.

 


© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team