Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/03/2019
Eπικαιρότητα

Θέματα αγοράς

-Με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος αναιρείται και η «φραγή» στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. 

Πρόκειται για ένα μέτρο, που θεσμοθετήθηκε την μνημονιακή περίοδο ως έξτρα πίεση προς τους «μπαταχτσήδες» εργοδότες, με σκοπό να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν. Κατά το υπουργείο Εργασίας ωστόσο, το μέτρο της αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ, αποδείχθηκε στην πράξη μη αποτελεσματικό ως μέτρο πίεσης σε βάρος ασυνεπών εργοδοτών, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το εν λόγω πρόβλημα, αποκαθίσταται, καθώς πλέον θα απεικονίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και των εν λόγω εργαζομένων.

-Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια του επικουρικού υπερταμείου για τις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες,  τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα εντός των ημερών: από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

 Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ), αποσυνδέθηκε από το εισόδημα και πλέον υπολογίζεται για όλους αναδρομικά από 2017 με βάση των κατώτατο μισθό. Οι οφειλές για τα 24 μηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις. Συνεπώς, οι μη μισθωτοί θα δουν την άλλη φορά για πρώτη φορά τρία ειδοποιητήρια:

-ένα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ.

-ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2017.

-ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2018.

-Θέμα ημερών θεωρείται πως είναι η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epidomastegasis.gr για το επίδομα ενοικίου, καθώς χθες, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για το τρέχον έτος, 300 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε περίπου 260.000 νοικοκυριά, επί συνόλου 1,1 εκατ. νοικοκυριών σε ενοίκιο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός των ποσών, σύμφωνα με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019.

-Οριστικά καταργείται η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οικονομικά 

-Στο 1,9% του ΑΕΠ υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο, οριακά κάτω της πρόβλεψης της Κομισιόν για επέκταση 2%. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε οριακά (-0,1%) σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια μέτρηση κινήθηκε ανοδικά κατά 1,6%.
© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team