Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 03/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να μπορέσει να ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδήματα, υπερασπίστηκε χθες –μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη– και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, παραδέχθηκε, ότι αυτό έγινε και γιατί άργησε να αποδώσει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει την υπερφορολόγηση και τη χαρακτήρισε λίγο - πολύ αναγκαίο κακό.

«Είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση και μας πήρε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουν αυτά τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή, γι’ αυτό και πιέσαμε τη μεσαία τάξη», είπε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε μία μέρα πριν στο ίδιο μοτίβο ο κ. Χουλιαράκης.

-Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στις βασικές δημοσιονομικές προβλέψεις συγκριτικά με το προσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα παραμείνει στο επίπεδο του 2,2%, ενώ για το 2018, ο στόχος θα είναι και πάλι οριακά υψηλότερος από το 3,5%.

-Χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή, το ποσόν της προσωρινής σύνταξης, αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης. Προσοχή όμως. Αφορά μόνον όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

-Δεύτερη τροπολογία, προβλέπει ελάχιστη σύνταξη χηρείας στα 384 ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δραματικές περικοπές που επήλθαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με την τροπολογία, θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης, ύψους 384 ευρώ για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ποσά αυτά, μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης, που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς θα δίνονται τα συγκεκριμένα ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, εφόσον ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

-Την παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Χωρίς τη μερική απασχόληση και τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς  και τη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανεργία θα ήταν σήμερα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, από το υψηλό 27% του 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς» σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team