Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 03/01/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανίων προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Το σενάριο των δύο διαφορετικών νομοσχεδίων, που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την επίτευξη της «τεχνικής συμφωνίας» με τους δανειστές, δεν υλοποιήθηκε και πλέον οδεύουμε προς την κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου -ογκωδέστατου όπως λένε κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις προετοιμασίες-, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του «επείγοντος».

Ο πρώτος στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή δύο ή τρεις ημέρες πριν από το Euroworking Group του Ιανουαρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 11 του μήνα. 

-Δύο... δύσκολα προαπαιτούμενα, η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Μάλιστα, το θέμα των απεργιών έχει ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό συμβολισμό ενώ το θέμα των επιδομάτων προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από μερίδα δικαιούχων, κυρίως δε, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνου.

-Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2017 σημαντικού ύψους ποσά καταναλωτικών δαπανών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος.

Οι δαπάνες του αυτές είναι πολύ πιθανό να μη «μετρήσουν» τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με συνέπεια να εμφανιστούν ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να δικαιούνται ολόκληρο το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο. Έτσι απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.

-Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ προς εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις θα έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, κ.λπ.).

Ωστόσο για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών ή Εργασίας πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το ύψος εισοδήματος, τα περιουσιακά στοιχεία και με το εάν είναι βιώσιμη η επιχείρηση.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην εφορία μέχρι και τις 31/12/2016, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβληθεί αίτηση μέχρι το τέλος του 2018.

Μπορούν επίσης να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων πρέπει να φανούν και συνεπείς για να μην απολέσουν, ενώ όσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές υποχρεώσεις του 2018 πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων, που έχουν τα δύο υπουργεία.

-Την απόφαση να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ από την πρώτη ημέρα του χρόνου για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και η απόφαση έχει σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Η μείωση μεσοσταθμικά είναι μονοψήφια, γύρω στο 8%, με τα νοικοκυριά να έχουν μείωση 8,48%, τις βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης 1,59%, τους αγρότες της μέσης τάσης 11,43%, τους αγρότες χαμηλής τάσης 10,32%, τις βιοτεχνίες της μέσης τάσης 10,04% και τις εμπορικές και λοιπές χρήσεις της χαμηλής τάσης 6,15%.

-Αρχίζει την Τετάρτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την προκήρυξη 1Γ/2017, που αφορά στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για 548 μόνιμες θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, έως τις 18 Ιανουαρίου (ώρα 14:00) στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

-Δεν δικαιούνται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ)  όσοι κατέστησαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται.

Αυτό ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή την έναρξη καταβολής του μειωμένου σε μόλις 35 ευρώ επιδόματος. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότ το ΕΚΑΣ καταβάλλεται -εφόσον πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια- σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) σύνταξη καθώς και σε όσους δικαιούνται σύνταξη, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016. Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι από τις 13 Μαΐου 2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team