Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 21/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς.

Το νέο έτος είναι ιδιαίτερα σκληρό για όσους δεν πληρώσουν εντός 24 ωρών από τη λήξη της εκάστοτε προθεσμίας τις υποχρεώσεις τους, καθώς θα μπαίνουν αυτόματα στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα τέλη κυκλοφορίας, την τρέχουσα δόση εφόσον κάποιοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και οι επιχειρήσεις την έκτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

-Την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ώστε να επωφεληθούν οι πλέον ευάλωτοι καταναλωτές, προωθεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Καταργείται δε, η απένταξη δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, στις περιπτώσεις υπέρβασης της κατανάλωσης. Από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές, θα έχουν πλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου 70%, από 30%- 35% που είχαν με το ισχύον σύστημα.

-Τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στη Βουλή, στην οποία προβλέπεται το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, «άδεια φαρμακείου χορηγείται α) σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, β) σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, γ) σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

-Ένα «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, θέτει στο «τραπέζι» η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,67% στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική 2017.

Όπως αναφέρει, η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

-Aυξημένες κατά 12,1% αναμένεται να είναι οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017 σε σχέση με τις δαπάνες του 2016, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην έρευνα του ΙΟΒΕ, με την επίδοση αυτή να είναι η 6η υψηλότερη στην Ευρώπη. Στην πρόβλεψη για το 2018 η αισιοδοξία παραμένει, καθώς οι δαπάνες προβλέπεται να  αυξηθούν κατά 15,4%.

-Μέχρι και τις 31/12/2018 αναστέλλεται για άλλη μια χρονιά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων σύμφωνα με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις ορίζεται σαφώς ότι η ισχύς του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, Α' 167) που αφορά την έναρξη ισχύος του φόρου 15% στην υπεραξία του τιμήματος μεταξύ της απόκτησης και πώλησης ακινήτου αναστέλλεται για Πέμπτη συνεχόμενη φορά μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

-Tην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου αποτελεσματικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερχρέωσης, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα πολιτικά κόμματα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

-Από σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα στα νησιά ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης έως και την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017. Το ειδικό πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team