Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 24/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Taxisnet τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Επισημαίνεται ότι τα νέα τέλη δεν έχουν καμία διαφορά με πέρυσι, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν τον Δεκέμβριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών, θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή είναι διαθέσιμη. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

  • στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέγεται η ένδειξη «Έντυπο Τ.Κ. 2017».
  • στη συνέχεια, στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώνεται ο ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.
  • μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει να δοθεί εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

-Την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι θεσμοί, ενώ η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στο stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά θα έχει υπόσταση. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς, με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. 

-Αυξημένο τζίρο ελπίζουν να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δυναμικά στην «Black Friday» προσφέροντας προϊόντα σε άκρως δελεαστικές τιμές. Ήδη από τα ξημερώματα, κάποιοι καταναλωτές έσπευσαν να μεταβούν έξω από τα καταστήματα με τις προσφορές,  δημιουργώντας ουρές, ώστε να προλάβουν να αποκτήσουν κάποιο προϊόν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές και έμποροι. Κυρίως τα αυστηρά πρόστιμα για τις παραπλανητικές προσφορές.

-Παρατείνονται έως τις 29 Δεκεμβρίου οι προθεσμίες υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων και δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής φόρου που τυχόν προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές, για τις επιχειρήσεις στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

-Χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα για καθαρά οικονομικούς λόγους μένει τουλάχιστον ένας στους δέκα Έλληνες. Η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας αναγκάζεται να πληρώσει και από την τσέπη της κάποιο ποσό για υπηρεσίες υγείας, ενώ o κάθε Έλληνας δίνει από τον δικό του προϋπολογισμό στη διάρκεια του έτους κατά μέσον όρο 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις, οδοντιατρική φροντίδα και διαγνωστικές εξετάσεις. Την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα των Ελλήνων εξετάζει, μεταξύ άλλων, η πανελλαδική έρευνα Hellas Health VII, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον περασμένο Μάιο σε δείγμα 1.001 ενηλίκων.

-Την αύξηση της συνολικής δαπάνης για τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του 2018 κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη δαπάνη του 2017 προβλέπει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν τόσο για την επιδότηση θέσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας όσο και για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να ανέλθουν στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017. Έτσι η συνολική δαπάνη για την ενίσχυση των ανέργων και για την ανάσχεση της ανεργίας μέσα στο 2018 θα ανέλθει συνολικά σε 1,436 δισ. ευρώ.


Πολιτικές εξελίξεις

Η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro. Όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια». «Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά», αναφέρει.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team