Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 30/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Αγώνας δρόμου ξεκινάει για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης. Μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερα από 60 προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο τρέχον έτος. Παρά την απουσία «αγκαθιών» στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη με τον χρόνο και τις τεχνικές διαδικασίες.

Το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης, απαιτεί δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, τουλάχιστον έναν μνημονιακό νόμο και φυσικά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος και είθισται να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

-Με «αγκάθια» το διαμελισμό ΔΕΠΑ και ΔΕ, την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων,  στοίχημα την είσπραξη εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου και τη συνέχιση υλοποίησης αλλαγών σε ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της τρίτης αξιολόγησης.

Σε τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν το Δημόσιο, τα εργασιακά και την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεσμευτεί ότι:

– Θα ψηφιστούν οι διατάξεις που θα αλλάξουν στο συνδικαλιστικό νόμο σχετικά με τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις μετά τη συμφωνία που υπήρξε για το θέμα την περασμένη Τετάρτη.

– Θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ενεργοποίηση του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο, μαζί με τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και τη διενέργεια των διαγωνισμών, για τις θέσεις των γενικών γραμματέων.

– Ως τις 29 Νοεμβρίου θα έχουμε πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

-Δίμηνο «φωτιά» ξεκινάει για όλους τους φορολογούμενους, καθώς για να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από τα μεγέθη του προϋπολογισμού, που θα προκαλέσουν αναταράξεις και στις σχέσεις με την τρόικα κατά τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, περί τα 10 δισ. ευρώ. Και αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι ο Οκτώβριος που κλείνει αύριο θα πρέπει να φέρει έσοδα περίπου 4,9 δισ. ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα βάρη για τους φορολογούμενους θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

-Την επίσπευση των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας σε τουριστικές περιοχές με αιχμή τις ξενοδοχειακές μονάδες μεσαίου μεγέθους, με «κόκκινα» δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και πολυτελείς βίλες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν εξυπηρετούν τα υψηλά δάνειά τους, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα στελέχη των τραπεζών στα ραντεβού που είχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, οι δανειστές όχι μόνο πίεσαν ώστε οι εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες να εισαχθούν από τις αρχές του Ιανουαρίου στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά υπέδειξαν και τις περιοχές (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Χαλκιδική). Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, πρόκειται για μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα και να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

-Τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τους τομείς για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» από το υπερπλεόνασμα του 2017, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πλοηγό την εισοδηματικά ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και εκκρεμών αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ.

Η πρόταση που προέβλεπε ότι μέρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης του 2017 θα διοχετευόταν στη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, καθώς κυβερνητικός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για το θέμα απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα για τη μοιρασιά του υπερπλεονάσματος.

-Με διπλό πλαφόν, το υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στην ελεύθερη πτώση των συντάξεων χηρείας και απλώνει δίχτυ ασφαλείας για 35.000 δικαιούχους που περιμένουν οριστική απόφαση από τον Μάιο του 2016.

Η νομοθετική ρύθμιση, που εισάγεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, προβλέπει:

-Κατώτατο όριο 384 ευρώ, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

-Κατώτατο όριο 360 ευρώ, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει το ελάχιστο όριο, π.χ. l 5 έτη ασφάλισης.

Για τα ενδιάμεσα χρόνια, δηλαδή για όσους θανόντες είχαν 16- 19 έτη ασφάλισης, η σύνταξη απομειώνεται από τα 384 ευρώ κατά 1,25% κατ' έτος, δηλαδή κατά περίπου 4 ευρώ κατ' έτος. Προσοχή! Τα ποσά αυτά δεν αφορούν στο συνολικό ποσό της σύνταξης, αλλά στο κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να πέσει η παροχή. Η εκάστοτε σύνταξη διαμορφώνεται από τα 384 ευρώ ή τα 360 ευρώ και πάνω, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές του θανόντα.

 Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι, πως το πλαφόν δεν ισχύει μόνο για τη χήρα, αλλά και για τα υπόλοιπα δικαιοδόχα μέλη, δηλαδή τα παιδιά. Το εκάστοτε κατώτατο όριο (384 ευρώ, 360 ευρώ ή ενδιάμεσα ποσά) δικαιούται και το τέκνο έως 18 ετών ή έως 24, εφόσον σπουδάζει. Αν ο εκλιπών είχε 2 ανήλικα, τότε το ποσό επιμερίζεται. 

-Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο από τα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και αφορά την επιδότηση της «πρώτης πρόσληψης» σε νέες επιχειρήσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναχαιτίσει την ανεργία αλλά και τη διαρροή νέων ταλέντων από τη χώρα. Προβλέπει την επιδότηση του μικτού μισθού έως και 500 ευρώ σε 20.000 νέους άνεργους, οι οποίοι θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες. Η διάρκειά του θα είναι 18 μήνες, εφόσον οι άνεργοι που θα προσληφθούν είναι κάτω των 30 ετών.

Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ανώτατο όριο επιχορήγησης του μικτού μισθού τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών (πλήρης μήνας), το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται αρχικά για 20.000 θέσεις, αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθούν οι θέσεις, ώστε να παραμένει διαρκώς διαθέσιμο για όσους νέους επιχειρηματίες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.

Χρήσιμη ενημέρωση

-Αρχίζουν και πάλι από σήμερα Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 και μέχρι την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (Μικρός Δακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Πράσινος Δακτύλιος), τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον Μεγάλο Δακτύλιο.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, για όσους εξαιρούνται των περιορισμών, στον Μικρό Δακτύλιο, ισχύουν οι ίδιες άδειες κυκλοφορίας, που είχαν εκδοθεί για τις περιόδους 2015-2016 και 2016-2017.

-Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου αρχίζει η 15μερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και κατά τη διενέργειά τους εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team