Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 01/03/2018
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

-Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Κωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο.

-Υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

-Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μουζάλα.

-Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Φώτης Κουβέλης,

ενώ υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

-Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη, οι αρμοδιότητες της οποίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγο καιρό είχε παραιτηθεί ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση.

-Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής. Στη θέση του υπουργού παραμένει η Λυδία Κονιόρδου.


Οικονομική ενημέρωση

-Τα στοιχεία για τη γεωγραφική επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προσκόμισε χθες στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες όπου θα παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

-Ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων, παραμένει το «αγκάθι» όπως διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της αξιολόγησης καθώς παραμένουν πολλά ερωτηματικά για τον χρόνο παράδοσης και την «ποιότητα» των νέων αξιών. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναγνώρισε χθες, πως «παραμένει το πιο δύσκολο -τεχνικά- θέμα» στις συζητήσεις επί των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, προσθέτοντας πως «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα».

Οι εκτιμητές προσελήφθησαν, αλλά τα έχουν βρει …σκούρα, ελλείψει πράξεων σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους.

-Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, παραμένει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και στην τέταρτη αξιολόγηση, με τους δανειστές να πιέζουν για την άρση όλων των σχετικών εμποδίων, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τη διευκόλυνση των πωλήσεων και των ρυθμίσεων δανείων.

Το θέμα, απασχόλησε χθες τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον, ενώ θα συζητηθεί εκτενώς και σήμερα, σε προγραμματισμένη συνάντηση των δανειστών με εκπροσώπους των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, ένα από τα θέματα που θέτουν οι δανειστές, είναι n άρση των πιθανών φορολογικών εμποδίων στην πώληση, αλλά και στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

-«Κόκκινα» δάνεια-καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά, ύψους άνω των 5 δισ. Ευρώ, αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Νέοι δικαιούχοι, θα είναι τα ξένα funds, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να «σκανάρουν» την επίμαχη αγορά. Οι τράπεζες άλλωστε, έχουν δεσμευθεί να εισπράξουν περί τα 11,6 δις. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019.

-Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης , η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.
•       Αίρονται οι περιορισμοί, στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα,  επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
•       Αυξάνεται το ποσόν ανάληψης μετρητών, από 1.800 ευρώ σε 2.300, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
•      Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300.
•       Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

-Διάταξη με την οποία θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το συγκεκριμένο θέμα, συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη δημοσιονομική διαχείριση και δεν αποκλείεται στη διάταξη να περιληφθούν και κυρώσεις για όσους φορείς δεν τηρήσουν τη νομοθεσία.

-Στα 213,57 δισ. Ευρώ, περιορίστηκε το υπόλοιπο χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας, κατά το μήνα Ιανουάριο, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι αρνητική κατά 1,199 δισ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να είναι σταθερά αρνητικός στο όριο του 1,6%. 

Το υπόλοιπο χρηματοδότησης εμφάνισε μείωση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες: επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μείωση, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι με τη διαδικασία απομείωσης των «κόκκινων» δανείων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τράπεζες δεν προχωρούν σε χορηγήσεις νέων δανείων, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.

-Πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί με τα νέα χαράτσια στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, καθώς στα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΕΦΚΑ, περιλαμβάνονται σωρεία λαθών τα οποία φουσκώνουν τις εισφορές, ενώ ακόμη και ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα!!! Μάλιστα σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής διπλών εισφορών για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια, που θα επιβαρύνουν περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team