Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 28/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Επιδοτούμενη θα μπορεί να είναι πλέον η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «Επιχειρούμε Έξω» που θα ενεργοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2018, οι μικροί εξαγωγείς, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εντός 30 μηνών, έως και 50.000 ευρώ για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του Υπ. Οικονομίας ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις, θα ενισχυθούν περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις. Υπογραμμίζεται, ότι μια επιχείρηση μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος για περισσότερες από μία φορές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: Αγροδιατροφή/ Βιομηχανία τροφίμων, Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, Υλικά/ Κατασκευές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Υγεία/ Φάρμακα. Περισσότερες πληροφορίες στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

-Πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού του «τρέχουν» τα έσοδα του ΕΦΚΑ για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2017, με αποτέλεσμα τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να εκτιμούν -λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πορεία του Δεκεμβρίου- ότι το πλεόνασμα μπορεί να φτάσει στο τέλος του έτους, πολύ κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2017 ανήλθε στα 35,5 δισ. ευρώ και το σύνολο των εξόδων του στα 34,5 δισ. ευρώ, ενώ το ταμειακό αποτέλεσμα - πλεόνασμα για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε στα 936,29 εκατ. ευρώ. Με προσαρμογή των στοιχείων σε δημοσιονομική βάση προκύπτει ότι το πλεόνασμα για το 11μηνο του έτους ανέρχεται στα 754,95 εκατ. ευρώ.

-«Γη και ύδωρ» σε… βαθιά «κόκκινους» οφειλέτες δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις –καταναλωτικά και κάρτες- υπόσχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες. Η μικρή πιθανότητα ανάκτησης που εμφανίζει σημαντικό μέρος του επίμαχου χαρτοφυλακίου, μιας και έχει σταματήσει να εξυπηρετείται επί μακρόν, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε βάθος διετίας, που όμως, δεν θα πρέπει να βασίζεται σε διαγραφές, αναγκάζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προτείνουν γενναία «κουρέματα» της τάξεως ακόμη και άνω του 90%.

-Την Παρασκευή, εκπνέει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ώστε εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018, από τα γκισέ των τραπεζών ή να καταθέσουν στις κατά τόπους εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ώστε πέραν του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας να γλιτώσουν από τα τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε περίπτωση που ο κινητήρας του οχήματος είναι πάνω από 1.929 κ.εκ. και έχει ηλικία μικρότερη από 10 έτη. Όσοι έχουν e-banking μπορούν να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας τους μέχρι και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου.


Χρήσιμη Ενημέρωση

-Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4509/2017 που παρέχει τη δυνατότητα της λύσης του γάμου με τη διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων μέσω συμβολαιογράφου, ενώ ο ίδιος νόμος προβλέπει και ποινές για όσους αθετούν την συμβολαιογραφική πράξη, ως προς την διατροφή και τα παιδιά.

Ειδικότερα, κατά τις επιταγές του νόμου 4509/2017, εφόσον το ζευγάρι έχει αποφασίσει συναινετικά τη λύση του γάμου, και έχει συμφωνήσει και διευθετήσει τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους (εφόσον υπάρχουν), μπορεί μια επίσκεψη είτε του ίδιου του ζευγαριού, είτε των δικηγόρων τους στο συμβολαιογράφο να επέλθει η λύση των "αιώνιων δεσμών".

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team