Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/03/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Ορατός είναι ο κίνδυνος, οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια, εάν αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία, εκτός των άλλων, καταγράφει τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητες που απειλούν τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με το  ΔΝΤ,  τρεις κινδύνους αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και οι οποίοι προκύπτουν από την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

-Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ελήφθησαν υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ  του 2018, αναμένεται να υπολογιστεί και το 2019 ο φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι, το 2019 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος 10% μεσοσταθμικά, με την ετήσια ελάφρυνση για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κυρίως μικρή ακίνητη περιουσία να φθάνει τα 260 εκατ. ευρώ. Για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, θα ισχύσει και το 2019 η εξαίρεση, από τη διαδικασία υπολογισμού συμπληρωματικού φόρου. 

 -Στο 0,8% επιταχύνθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από 0,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τον ίδιο μήνα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, επιταχύνθηκε στο 0,6%, σε ετήσια βάση, από 0,4% τον Ιανουάριο.

-Ποσά αναδρομικών, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 2.560 ευρώ ως 4.570 ευρώ, υπολογίζεται ότι οφείλει να επιστρέψει η κυβέρνηση, λόγω των παράνομων μειώσεων του Μνημονίου του 2012 σε κάθε έναν από τους 2,4 εκατ. συνταξιούχους. Μάλιστα, στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός και ο νόμος Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου οι ίδιες παράνομες μειώσεις επιβάλλονται και μετά το 2016, τότε ο λογαριασμός των αναδρομικών σχεδόν διπλασιάζεται.

-Ισχυρές πιέσεις ασκούνται από την πλευρά των θεσμών για την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη δραστική περικοπή των ορίων για τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

 Οι θεσμοί, ζητούν το όριο των καταθέσεων να μειωθεί στις 5.000 ευρώ, από το αρχικό επίπεδο των 65.000 ευρώ, που είχε ορίσει η κυβέρνηση, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας ζητούν να μειωθεί στις 100.000 ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 260.000 ευρώ. Η ουσιαστική συρρίκνωση των ορίων για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, τέθηκε επιτακτικά στο τελευταίο Eurogroup, προκειμένου οι θεσμοί να συναινέσουν στην ένταξη στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.


Θέματα αγοράς

-Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου www.epidomastegasis.gr, στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η είσοδος στην πλατφόρμα, γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η πλατφόρμα, θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα από την 1/1/2019 εφόσον έχουν μισθωτήριο από την αντίστοιχη ημερομηνία.

Τα ποσά

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό- θα πάρει επιδότηση 70 ευρώ
Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη- 105 ευρώ
Νοικοκυριό με 3 μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος- 140 ευρώ
Νοικοκυριό με 4 μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη- 175 ευρώ
Νοικοκυριό με 5 μέλη ή μονογονεϊκή με τρία ανήλικα μέλη και άνω- 210 ευρώ

-Προβληματισμό και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη μετατροπή κακουργημάτων (κατασκευή και κατοχή μολότοφ) σε πλημμελήματα, την αλλαγή του πλαισίου της ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και την οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπειτα και από τα σχετικά δημοσιεύματα, οι προτεινόμενες αυτές διατάξεις βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης και πιθανώς ανασύνταξης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team