Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/02/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Φουσκωμένος θα είναι ο φετινός λογαριασμός της εφορίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Παρά το ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων, δεν είναι λίγες οι παγίδες και οι ανατροπές που κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες θα φέρουν έξτρα φόρους, για πέντε κατηγορίες φορολογουμένων.

 Στους χαμένους της εφορίας, περιλαμβάνονται οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, Πανεπιστημιακοί και λοιποί των ειδικών μισθολογίων. Στο ποσό των αναδρομικών που έλαβαν, εκτός από τον φόρο 20% που έχει ήδη παρακρατηθεί, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB και έχουν δώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15%- 45%.

Παράλληλα, τρεις ακόμη κατηγορίες βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας. Πρόκειται για τους έγγαμους, που θα υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και θα πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, τους ελεύθερους επαγγελματίες που για πρώτη φορά θα δηλώσουν αναλυτικά μία προς μία, αλλά και στο σύνολο, όλες τις επαγγελματικές δαπάνες, καθώς και τους μεσίτες και εμπόρους που θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ που είχαν το 2018.

-Έως και τις 28 Ιουνίου έχουν προθεσμία τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, ενώ άμεσα θα γίνεται ο προσδιορισμός του φόρου. Επισημαίνεται ότι το έντυπο φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018 είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).

-Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις τράπεζες, καθώς, εκτός από τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, δεσμεύονται, κατόπιν ασφυκτικής και πολύμηνης πίεσης από τις εποπτικές Αρχές -Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM)-, να πουλήσουν, με ταχύ ρυθμό και τα ακίνητα που περνούν στην κυριότητά τους από τους πλειστηριασμούς. Το γεγονός αυτό, φέρνει νωρίτερα και τις εξώσεις των πρώην ιδιοκτητών/δανειοληπτών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρούν στις εξώσεις εντός 2 μηνών από τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού.

-Μπορεί κάποιες ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων ( όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών) να έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συλλέξουν χάρτινες αποδείξεις για να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο. Επιπλέον επισημαίνεται ότι, οι παραπάνω κατηγορίες ατόμων για να εξασφαλίσουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα έπρεπε να είχαν μαζέψει χάρτινες αποδείξεις το 2018 για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους.

Ακραία» φαινόμενα αύξησης των μισθωμάτων έως και 50% παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες έχει αναπτυχθεί η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, δεν ανεγείρονται νέες κατοικίες.

 Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν μειωθεί αισθητά τα ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, π.χ. στην Αθήνα εκεί που υπάρχει σταθμός του μετρό. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό το περασμένο φθινόπωρο κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, αλλά το βιώνει πλέον και ο κάθε εκμισθωτής που αναζητεί στέγη για την οικογένειά του και δεν είναι σε θέση να πάει π.χ. στα βόρεια προάστια όπου γενικά οι τιμές παραμένουν σταθερές.

-Ανησυχία για την πλήρη άρση των capital controls, εκφράζουν οι τράπεζες, φοβούμενες εκροές χρήματος στο εξωτερικό, ενώ δεν τρέφουν προσδοκίες πως η εξαφάνιση των κεφαλαιακών περιορισμών θα οδηγήσει στην επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των κεφαλαίων ύψους 28 δισ. ευρώ που παραμένουν εκτός.

Τους προβληματισμούς τους διατύπωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε παράλληλα και η γενικότερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαμήνυσαν στον κεντρικό τραπεζίτη είναι πως αυτήν την περίοδο δεν βλέπουν τη σκοπιμότητα της άμεσης απελευθέρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών.

-Αύξηση 1,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, έναντι της ανοδικά αναθεωρημένης αύξησης 4,2% του Νοεμβρίου.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης για την παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ και εκείνος για την παραγωγής ορυχείων έκανε βουτιά 4,2%.   Αντίθετα, αύξηση 6,7% σημείωσε η παραγωγή ηλεκτρισμού.

-Έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές του 2018, φτάνοντας στα 33,42 δισ. ευρώ, αύξηση 15,7% σε σχέση με το 2017 και τα 22,15 δισ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ήτοι αύξηση 10,7% σε σχέση με το 2017. Η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σχολιάζοντας το νέο ιστορικό ρεκόρ, τονίζει πως έχει αρχίσει μία νέα εποχή, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

-Ευνοϊκότερο είναι το τελικό καθεστώς, που θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου. Το εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου είναι στα 7.000 ευρώ, ωστόσο για κάθε πρόσθετο μέλος, είτε ενήλικο είτε ανήλικο, θα υπάρχει προσαύξηση 3.500 ευρώ έως τη συμπλήρωση των 21.000 ευρώ.

Με αυτή την αλλαγή, αναμένεται να λάβουν περισσότερα χρήματα οικογένειες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών (Γ. Δραγασάκης, Δημ. Λιάκος, Αλ. Φλαμπουράρης) με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, η κυβέρνηση έχει στόχο να συμφωνηθεί το νέο σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, η κυβέρνηση έστειλε στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τις Βρυξέλλες την πρότασή της, στην οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» δανείων, επιδότηση δόσης αλλά και μείωση του ορίου προστασίας α' κατοικίας, βασισμένο στο λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team