Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 29/11/2018
Επικαιρότητα

«Παράταση του εξωδικαστικού και ένταξη οφειλών του 2018 ζητά το Β.Ε.Α.» 

-Την παράταση της προθεσμίας για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ζητά με παρέμβασή της η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας  στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το εργαλείο του εξωδικαστικού, είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Η πληθώρα εγγράφων και οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στο παρελθόν, κατέστησαν τον εξωδικαστικό ανενεργό για πολλούς μήνες. Μετά τις πρόσφατες βελτιωτικές παρεμβάσεις, που και το Β.Ε.Α ζήτησε πολλάκις, κρίνουμε απαραίτητο να δοθεί επιπλέον χρόνος στους επιχειρηματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις, να ενταχθούν στον μηχανισμό.
 Η ασφυκτική προθεσμία έως το τέλος του έτους, καθιστά ανέφικτη τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υποβολή του φακέλου, με αποτέλεσμα, επιχειρήσεις που έχουν προοπτική ανάπτυξης, να κινδυνεύουν να αποκλειστούν.
Ακόμη το Β.Ε.Α ζητά την ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του 2018 στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή της διαχειριστικής χρήσης και απαιτείται άμεσα η πληρωμή ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και τελών.
Τα αιτήματα των μικρομεσαίων, εξέφρασε η Διοίκηση του Β.Ε.Α. στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο, με ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα της ΕΓΔΙΧ κο Φ. Κουρμούση.

-Κατά 346 εκατ. ευρώ εμφανίζονται μειωμένες οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον μήνα Οκτώβριο, καθώς οι καταθέτες κατανάλωσαν σημαντικά ποσά για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων. Αρνητική κατά 1,9% παρέμεινε η χρηματοπιστωτική επέκταση τον ίδιο μήνα, καθώς τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν λιγότερα από εκείνα του Σεπτεμβρίου. Η μηνιαία ροή των καταθέσεων των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 289 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών μειώθηκε 56 εκατ. ευρώ.

-Νέο, αυστηρότερο σχέδιο με επιθετικές κινήσεις, εκπονεί η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, το οποίο επηρεάζει άμεσα και τις ελληνικές τράπεζες. Το σχέδιο θα επιτρέψει μαζικές πωλήσεις, χωρίς οι τράπεζες να υποστούν σημαντικές κεφαλαιακές ζημιές.

Το σχέδιο αυτό, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια, για περισσότερη τραπεζική ένωση, μέσα από την οποία σε ένα βάθος χρόνου θα πρέπει να έχει υπάρξει ομογενοποίηση των βασικών μεγεθών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη εις τρόπο ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να θεωρούνται υγιείς. 

-Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2018, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,3- 1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλ. σε 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που δημιουργήθηκε πέρυσι από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης γι' αυτόν τον σκοπό, είναι εκ νέου έτοιμη να υποδεχθεί τις αιτήσεις του 2018. Στόχος είναι το μέρισμα να εκταμιευθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κομβική και για την πληρωμή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Η ΚΥΑ που θα οριοθετεί τις λεπτομέρειες για το μέρισμα θα δημοσιευθεί μέχρι τη Δευτέρα.

 

Χρήσιμη ενημέρωση

Σχέδιο για την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ειδικά για τα νοικοκυριά που ζουν σε ορεινές περιοχές εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Το ποσό της επιδότησης αναμένεται να φτάσει τα 20- 25 λεπτά το λίτρο, από 12,5 λεπτά που ήταν μέχρι τώρα.

Για να λάβει κάποιος το επίδομα θέρμανσης θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ, Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ. Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team